dijous, 23 d’octubre del 2014

El contingut del “Converses” esdevé patrimoni cultural català


El llibre “Converses de rebotiga: pessics de vida”, desenvolupat i editat pel fotògraf Mingo Girona i la periodista i escoltadora Montse Bueno, ha estat considerat pel Centre de Documentació de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, pels seus valors vinculats al foment i protecció de la cultura popular i tradicional catalana, de manera que ha passat a ingressar a l’Arxiu de Patrimoni Etnològic. Les reflexions derivades de les trobades mantingudes amb vàries generacions de 125 famílies de Vilafranca del Penedès, que han permès comptar amb el testimoni oral i fotogràfic d’un col•lectiu de persones que mai havia vist publicada la seva experiència, ja forma part del patrimoni cultural català.

Aquest fet, a part de dotar de transcendència al contingut del llibre i finançar en part la seva autoedició, li atorga un valor que va més enllà del seu caràcter local i, per tant, el sentir del col•lectiu format per les famílies propietàries de negocis, botigues i tallers de la ciutat de Vilafranca del Penedès esdevé prou interessant – segons criteri dels tècnics de l’administració catalana - pel conjunt del territori català. De fet, el màxim responsable del departament, en Marcos Yáñez, i la cap del Servei de Recerca i Protecció, Verónica Guarch, van mostrar el seu interès per rebre personalment als autors del projecte i conèixer de primera mà aspectes concrets relacionats amb els orígens, desenvolupament i culminació del treball. 

Aquests experts han explicat que, a l’hora d’aproximar-se al treball, han valorat especialment el seu plantejament – reflectit detalladament en la memòria del projecte -; el material verbal i visual inèdit recollit, i la seva perspectiva, més antropològica i sociològica que no pas històrica. Són conscients, han assenyalat, que si bé la seva tasca des del departament és dotar d’un enfoc més científic a l’inventari del patrimoni etnològic, els responsables del “Converses” ho han fet des d’un punt de vista eminentment divulgatiu, elevant als integrants del teixit comercial i artesanal que hi apareixen, i la seva trajectòria a través de vàries generacions, a elements d’interès pel conjunt de la societat.

En motiu d’aquest reconeixement, els autors del llibre consideren oportú destacar que sense la bona disposició dels membres de les famílies que lluiten dia a dia per mantenir obertes les portes del seus establiments, tallers i negocis i que van accedir a explicar les seves vivències; el suport dels professionals que es van implicar al llarg del treball, i els amics i familiars dels autors, el llibre no hagués pogut arribar a ser mai possible. I, per tant, desitgen fer extensiva la distinció a totes aquestes persones.

Peu de foto: (17 octubre 2014) A la seu del Centre de Documentació de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el seu responsable, en Marcos Yáñez, i la cap del Servei de Recerca i Protecció, Verónica Guarch.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.